XENOPÀTRIA
artencurs, 28 de maig de 2020
Sabem que el nostre esperit no va tenir principi i que mai tindrà final, atès que, abans de res, ens formem en el moviment d'una reflexió i d'una acció en curs. El cos, eternitzant-se en l'espai, dansa sobre el sòl que ell mateix construeix. No pot haver-hi altra fi de món que la de l'obra acabada.
Es pot realment donar una obra per acabada? La inesgotabilitat de la creació és un fet evident i de la mateixa manera succeeix amb la corporeïtat: la performativitat que ens ofereix el cos és infinita i interminable i ens ofereix múltiples perspectives des de les quals observar el que ens envolta. La mirada converteix l'altre en subjecte digne de ser mirat, emancipat i al seu torn, immortalitzat. La mirada i l'espai són allò que mai s'acaba, l'espai on la violència comuna deriva en oportunitat de reconèixer-se i d'entendre a l'altre com a cos-espai-territori. El cos, tant el propi com el de l'altre, esdevé un repositori de somnis. I com diu Bachelard en la seva Poètica de l'espai, també la casa és un cos de somnis, i la gran funció de la poesia és donar-nos situacions de somieig. Què és aquest somni? Desig o malson? Ens proposem recollir doncs imatges, sons i textures del somnis del present.
Com un somni al qual ens lliurem, entenem la ficció de l'habitar. Aquest apareix ara com aliè; com més ho agafem, més estranys ens tornem per a nosaltres mateixos. El cos crida a la transformació de l'espai, a la trobada d’allò simple, a la construcció de noves ficcions. També de nous espais, indrets i llocs. Perquè no hi ha prou paraules per expressar la necessitat urgent de reapropiar-nos i ser-amb aquell entorn que habitem. No hi haurà un nou nosaltres sense un nou entorn encarnat; no hi haurà llar-món habitable sense un nou cos que se sàpiga ficció i entorn. Ara el meu cos resideix a la pantalla. Amb l'ajuda del confinament, ha esdevingut extensió del meu individu l'espai virtual. No queden restes de la dicotomia fantasia-veritat, ambdues realitats s'han fusionat a Internet: la xenopàtria.
El text del manifest del Gespa Price 2020 ha estat escrit en forma de cadàver exquisit, a vint mans, entre els i les organitzadores des festival, des del distanciament.
XENOPATRIA
artencurs, 28 de mayo de 2020
Sabemos que nuestro espíritu no tuvo principio y que nunca cesara, pues, ante todo, nos formamos en el movimiento de una reflexión y de una acción en curso. El cuerpo, eternizándose en el espacio, danza sobre el suelo que él mismo construye. No puede haber otro fin del mundo que el de la obra acabada.
¿Se puede realmente dar una obra por acabada? La inagotabilidad de la creación es un hecho evidente y de la misma forma sucede con la corporeidad: la performatividad que nos ofrece el cuerpo es infinita e interminable y nos ofrece múltiples perspectivas desde las que observar lo que nos rodea. La mirada convierte al otro en sujeto digno de ser mirado, emancipado y a su vez, inmortalizado. La mirada y el espacio es aquello que nunca acaba, el espacio donde la violencia común deriva en oportunidad de reconocerse y de entender al otro como cuerpo-espacio-territorio. El cuerpo, tanto el propio como el del otro, deviene un repositorio de ensueños. Y como dice Bachelard en su Poética del espacio, también la casa es un cuerpo de ensueños, y la gran función de la poesía es darnos situaciones del sueño. ¿Qué es esta ensoñación? ¿Deseo o pesadilla? Nos proponemos recoger pues imágenes, sonidos y texturas del ensueño del presente.
Como un sueño al que nos entregamos, entendemos la ficción del habitar. Éste aparece ahora como ajeno; entre más lo asimos, más extraños nos volvemos para nosotros mismos. El cuerpo llama a la transformación del espacio, al encuentro de lo simple, a la construcción de nuevas ficciones. También de nuevos espacios, lugares y sitios. Porque no hay suficientes palabras para expresar la necesidad urgente de reapropiarnos y ser-con aquel entorno que habitamos. No habrá un nuevo nosotros sin un nuevo entorno encarnado; no habrá hogar-mundo habitable sin un nuevo cuerpo que se sepa ficción y entorno. Ahora mi cuerpo reside en la pantalla. Con la ayuda del confinamiento, ha devenido extensión de mi individuo el espacio virtual. No quedan restos de la dicotomía fantasía-verdad, ambas realidades se han fusionado en Internet: la xenopatria.
El texto del manifiesto del Gespa Price 2020 ha sido escrito en forma de cadáver exquisito, a veinte manos, entre las y los organizadores del festival, desde el distanciamiento.